Con o termine Rivêa se uza indicâ a còsta ch'a va da Monego a Cavo Crovo d'arente a-a Spezza. A se dividde in doî, a Rivêa de ponente e a Rivêa de levànte, rispettivamente a òvest e a est de Zena.

ZE
Quésta pàgina a l'é scrîta in léngoa zenéize

A Grafîa adeuviâ a l'é quélla de l'Académia Ligùstica do Brénno

Vernassa in sciâ rivêa

Riparia modìfica

A pòula a l'ha in realtæ doî scignificati, un o vegne da o latin riparia, ch'o l'indica a riva de 'n sciùmme o de 'n corso d'ægoa dôçe, pe questo motivo se peu parlâ, prezenpio, de rivêa do Garda, ma da questa pòula vegne anche a Dòra Riparia.

Ripa modìfica

O termine che, invece, ch'o l'é dêuviòu pe-a còsta Ligure o vegne da-o latin ripa che, inta lengoa zeneize o l'è diventòu riva. A Riva a l'êa quello træto de còsta ciù riparòu adatto pe l'atracco. Visto che into medioevo l'unico meu seguo o l'êa quello in faccia a-a riva de Zena, i zeneixi pe irîde i abitanti de còste, ciamavan quelli træti Rivêe. Se ricòrda de fæti che a zòna de l'angipòrto antigamente deputâ a scao, a Zena, a se ciamma Sottoriva. Pe questo, parlando de còste marinn-e, l'unica ch'a se pòsse ciamâ Rivêa a l'è quella Ligure, stòricamente.

O turismo modìfica

 
A rivêa a Varigòtti, arénte a Sann-a

Inti anni o termine Rivêa o l'è diventòu scinònimo de còsta erta in scio mâ con fondali profondi, ma into dòppo goæra tante còste into mondo àn pigiòu o termine Rivêa, perché a rinomansa e a belessa da còsta ligure a l'à consentîo de atriboî a-o nomme prestigio e popolaritæ, che vegnan descaregæ anche in sce chi se ne frexa.

O rischio modìfica

Purtròppo ancheu o nomiagio Rivêa o subisce un ûzo stramezòu c'o l'areizega de fâ perde o senso stòrico de donde a pòula a l'è nasciûa e da dôve o termine o deriva e che o mette a repentallio o lustro do termine.

Véddi ascì modìfica

Âtri progètti modìfica