Lista di Imperatoî Romen

A lista d'i imperatoî romen

Augusto e i Giulio-ClaudiiModìfica

 
Caligola
Nomme Nomme completo Nasciuo In carega da o a o (mòrte)
Aogusto Gaio Giulio Cesare Ötavian
(Gaio Eutavio Taurino)
63 a.C. 27 a.C. 14 DC
Tibeio Tiberio Claudio Neron 42 a.C. 14 37
Caligola Gaio Giulio Cesare Germanico 12 37 41
Claudio Tiberio Claudio Druso Neron 10 a.C. 41 54
Neron Tiberio Claudio Neron Domiçian
(Luçio Domiçio Enobarbo)
37 54 68
...
Galba Servio Sulpiçio Galba 3 68 69 Luçio Clodio Macro usurpatô in ta Africa (68)
Oton Marco Salvio Oton 32 69
Vitellio Aulo Vitellio 15 69

Atri progèttiModìfica

I FlaviiModìfica

Nomme Nomme completo Nasciuo In carega da o
Vespasian Tito Flavio Vespasian 9 69 79
Tito Tito Flavio Vespasian 39 79 81
Domiçian Tito Flavio Domiçian 51 81 96 Luçio Antonio Saturnin usurpatô in Germania (89)

I imperatoï adottivi e i AntoninModìfica

Nomme Nomme completo Nasciuo In carega da o
Nerva Marco Coççèio Nerva 22 o 32 o 35 96 98
Traian Marco Ulpio Nerva Traian

(Marco Ulpio Traian)

53 98 117
Adrian Publio Elio Traian Adrian

(Publio Elio Adrian)

76 117 138
Antonin Pio Tito Elio Adrian Antonin Pio

(Tito Aurellio Fulvio Bononio Arrio Antonin Pio)

86 138 161
Marco Aurellio Marco Aurellio Antonin

(Marco Annio Catilio Seveo - Marco Annio Varo)

121 161 180 Marco Aurellio e Luçio Veo han regnoö insemme

associoo a o trono Commodo da o 176
Gaio Avidio Cassio usurpatô in Sciria (175)

Luçio Vêo Luçio Çeionnio Commodo Veo 130 161 169
Commodo Marco Aurellio Commodo Antonin 161 180 192 preçedentemente associoô a o trono (da o 176)
...
Pertinace Publio Elio Pertinaçe 126 192 193
Didio Giulian Marco Didio Seveo Giulian 133 193

I SeveiModìfica

 
Eliogabalo
Nomme Nomme completo Nasciuo In carega da o
Settimio Sevè Luçio Settimio Seveo 146 193 211 in lotta co Caio Pesçennio Nigro (193-194) e con Deximo Clodio Albin (193-197)

associæ a o trono i figgi Caracalla (da o 198) e Geta (da o 209)

Caracalla Marco Aurellio Seveo Antonin

(Luçio Seveo Bassian)

186 211 217 Caracalla e Geta iniçialmente han regnoö insemme

preçedentemente associæ a o trono, rispettivamente da o 198 e da o 209;

Geta o l'è stæto fæto oçî da o fræ Caracalla

Geta Luçio Seveo Geta 189 211 212
...
Macrin Marco Opellio Macrin 164 217 218 Prefetto do Pretoio, o non l'è da famiggia di Sevei;

associoô a o trono Marco Opellio Antonin Diadumeniano (in to 218)

...
Eliogabalo Marco Aurellio Antonin

(Sestio Vario Avito Bassian)

204 218 222 assascinoô a Roma insemme a a moæ Giulia Soemia
Lisciandro Seveo (o Seveo Lisciandro) Marco Aurellio Seveo Lisciandro

(Marco Giulio Bassian)

208 222 235 assascinoô a Mainz insemme a a moæ Giulia Mamea

I imperatoï da crixi do III secoloModìfica

Nomme Nomme completo Nasciuo In carega da o |
Mascimin o Trace Gaio Giulio Veo Mascimin 173? 235 238
Gordian I Marco Antonio Gordian Sempronian Roman 159? 238 Gordian I e Gordian II han regnoö insemme
Gordian II Marco Antonio Gordian Sempronian Roman 192?
Pupieno Marco Clodio Pupien Mascimo 178? 238 Pupien e Barbin han regnoö insemme
Balbin Deçio Çelio Carvin Barbin 178?
Gordian III Marco Antonio Gordian Pio 225 238 244
Feipo l'Àrabo Marco Giulio Feipo 204? 244 249 Associoô a o trono Marco Giulio Seveo Feipo, o figgio 238

Celebraçion di mille anni da a fondaçion de Romma in to 248
Marco Silbannacco usurpatô in Germania in to 248
Tiberio Claudio Marin Pacassian usurpatô in Mesia e Pannonia in to 248-249
Marco Fulvio Rufo Iotapian usurpatô in Sciria in to 249

Deçio Gaio Messio Chinto Traian Deçio 201? 249 251 associæ a o trono Chinto Erennio Etrusco Messio Deçio e Gaio Ostilian Messio Chinto da o 251

Tito Giulio Prisco usurpatô in Maçedònia in to 250
Giulio Valente Liçinian usurpatô a Romma in to 250.

Trebonian Gallo Gaio Vibbio Trebognan Gallo 205? 251 253 associoô a o trono Gaio Vibbio Volusian

Luçio Giulio Sulpicio Uranio Antonin usurpatô in Sciria in to 253-254

Æmilian Marco Æmilio Æmilian 208? 253
Valerian Publio Liçinio Valerian 190? 253 260 Iniçialmente Valerian e Gallièn han regnoö insemme

Valerian o no moeu in to 260, ma o vegne fæto prexonê da o re perscian Sapore
associæ a o poei comme cesari Publio Liçinio Cornelio Valerian (256-258) e Publio Liçinio Cornelio Salonin (258-260)
correctior totius Orientis Settimio Odenato de Palmira (260-267)

Usurpatoï:

in Pannonia Deximo Lelio Ingenuo (258-260)
Publio Gaio Regalian (263)
in Egitto Luçio Mussio Æmilian (258-259)
in Sciria Tito Furvio Macrian (260-261)
Tito Furvio Giunio Macrian II
Tito Furvio Giunio Cheto
in Reçia Marco Aureolo Acilio (268)
in te Gallie
(Impeo de Gallie)
Marco Cascian Latinio Postumo (259-268)
Gaio Ulpio Cornelio Lelian (o Lollian) (268)
Marco Aurellio Mario (268)
Marco Piavonio Vitöin (268-271)
Gallièn Publio Liçinio Ignassio Gallièn 218 253 268
Claudio o Gotico Marco Aurellio Claudio 214 268 270 Usurpatoï:
in te Gallie
(Impeo de Gallie)
Marco Piavonio Vitöin (268-271)

Quintillo Marco Aurellio Claudio Quintillo ? 270
Aureliæn Luçio Domiçio Aurelian 214 270 275
in te Gallie
(Impeo de Gallie)
Marco Piavonio Vitöin (268-271)
Domiçian II (271 ?)
Gaio Pio Esuvio Tetrico (Tetrico I) (271-273)
Gaio Pio Esuvio Tetrico (Tetrico II) '(271-274),
Faustin (273-274)
in Dalmaçia Settimio (271-272)
in Sciria e in to levante Giulio Aurellio Settimio Vaballato Atenodoro, figgio da Zenobia de Palmira (271-274)

Tacito Marco Claudio Tacito 205 275 276
Floriano Marco Annio Florian ? 276
Probo Marco Aurellio Probo 232 276 282 Tito Ilio Proculo (280) e Gaio Chinto Bonoso (280) Usurpatoï in Gallia

Gaio Giulio Saturnin (280) usurpatô in Axia

Caro Marco Aurellio Caro 223 282 283
Numeriano Marco Aurellio Numerio Numerian ? 283 284 Iniçialmente Numerian e Carin han regnoö insemme, o primmo in scio levante e o segondo in scio ponente
Carin Marco Aurellio Carin ? 283 285

I imperatoï da TetrarchiaModìfica

Nomme Nomme completo Nasciuo In carega da o
Diocleçian Gaio Aurellio Valêio Diocleçian

(Diocle)

243 284 305

Tetrarchia de quattro imperatoï:
augusti: Diocleçian pe o levante e Mascimian Erculio (cesare da o 285) pe o ponente
cesari: Galeio pe o levante e Costanso Cloo pe o ponente (da o 293)
Diocleçian e Mascimian Erculio abdican in to 305 e moiàn rispettivamente in to 313 e in to 310
Marco Aurellio Mausaio Carausio (287-293), Luçio Domiçio Domiçian(292) e Alletto (293-293) Usurpatoï in te Gallie

Mascimian Marco Aurellio Valeio Mascimian 250? 286 305
Costanso Cloo Gaio Flavio Valeio Costanso 250? 305 306 Tetrarchia de quattro imperatoï:

augusti: Galeio pe o levante e Costanso Cloro pe o ponente (cesari da o 293)
cesari: Mascimin Daia pe o levante e Seveo pe o ponente (da o 305)
in to 306 se proclamman augusti Costantin I e Massençio in to ponente

Galerio Gaio Valeio Galeio Mascimian 250? 305 311
Seveo Flavio Valeio Seveo ? 306 307 cesare pe o ponente da o 305

se oppon-an Costantin I e Massençio

Mascimin Daia Galerio Valêio Mascimin Daia ? 308 313 Da o 308 han regnoö insemme:

Galeio (cesare da o 293 e augusto pe o levante da o 305)
Liçinio (augusto da o 308)
Mascimin Daia (cesare pe o levante da o 305)
Costantin I (autoproclamoö augusto in to 306)

Marco Aurellio Valêio Massençio autoproclamoö augusto in to 306, ma mai reconosciùo, o regna fin a o 312 sciu Italia e Africa
Luçio Domiçio Lisciandro usurpatô in te l'Africa (308-310)

Liçinio Flavio Valêio Liçinian Liçinio 250? 308 324
Costantin I Flavio Valêio Costantin 274 306 337

I segondi FlaviModìfica

Nomme Nomme completo Nasciuo In carega da o
Costantin II Flavio Claudio Giulio Costantin 316 337 340 han regnoö insemme Costantin II (Gallie), Costanso II (in to levante) e Costante (Italia e Africa)

dexignoô cesare Flavio Claudio Giulio Costanzo Gallo (351-354) e dapoeu Giulian (da o 355)
Flavio Magno Magnençio (350-353) e Magno Decençio (351-353) e dapoeu Claudio Scirvan (355) Usurpatoï in te Gallie
Flavio Popilio Nepoçiæn, imparentoö co a famiggia de Costantin, se proclamma augusto a Romma in to 350
Vetranion usurpatô in Illirico (350: o se retia e o moeu in to 356)

Costanso II Flavio Giulio Costanso 317 337 361
Costante Flavio Giulio Costante 321 337 350
Giulian Flavio Claudio Giulian (Giulian l'Apostata) 331 360 363 cesare da o 355
...
Giovian Claudio Flavio Giovian 331? 363 364

I Valentignen e TeodosioModìfica

Nomme Nomme completo Nasciuo In carega da o
Valentinian I Flavio Valentignan 321 364 375 Han regnoö insemme:
Valentignan I e Valente 364-367
Valentignan I, Valente e Graçian (comme cesare) 367-375
Valente, Graçian e Valentignan II 375-378
Graçian e Valentignan II 378-379
Graçian, Valentignan II e Teodosio I 379-383
Valentignan II e Teodosio I 383-392
Teodosio I da soö 392-395

Valentinian II o regna sotta a reggensa da moæ Giustin-a
Procopio usurpatô a Costantinpoli (365-366)
Magno Mascimo (383-388), Flavio Vitö (384-388) Usurpatoï in Gallia
Flavio Eugenio usurpatô in Italia (392-394)

Valente Flavio Valente 328? 364 378
Graçian Flavio Graçian 359 375 383
Valentinian II Flavio Valentinian 371 375 392
Teodosio I Flavio Teodosio 346? 379 395

I imperatoï do PonenteModìfica

Nomme Nomme completo Nasciuo In carega da o
Onoio Flavio Onoio 384 395 423 Imperatoï do Levante contemporanei: Flavio Arcadio (395-408) e Teodosio II Calligrafo (408-450)

parens e generale Stilicon (395-408)
associoô a o trono Flavio Costanso (421)

Costantin III (407-411), Costante II (409-411) Mascimo (409-411 e foscia morto in to 422), Giovin (411-413), Usurpatoï in te Gallie
Prisco Attalo usurpatô in to 409-410 e in to 414-417 pe opia de Alarico I

Zane Primiçeio ? 423 425 eletto da o Senato e non reconosciùo da l'imperatô de Levante
Valentinian III Flavio Praçido Valentinian 419 425 455 Imperatoï de Levante contemporanei: Teodosio II Calligrafo (408-450) e

Flavio Marcian (450-457)
reggensa de Galla Pracidia fin a o 437
parens e generale Eçio (425-454)

Marçellin usurpatô in Darmaçia (da o 454)

Petronio Mascimo Petronio Mascimo 397 455 Imperatô de Levante contemporaneo:Flavio Marcian (450-457)

associoô a o poei o figgio Palladio

Avito Flavio Eparchio Avito [[]] 455 456 Imperatô de Levante contemporaneo: Flavio Marcian (450-457)

patriçio Ricimero (455-472)
in to 456 o vegne deposto e o diventa vescovo de Piaxensa

Maggioran Flavio Giulio Valêio Maggioran [[]] 457 461 Imperatô de Levante contemporaneo: Lion I o Grande (457-474)

patriçio Riçimeo (455-472)

Libio Seveo Libio Seveo [[]] 461 465
(interregno sensa imperatoï in to ponente (466-467)
Antemio Procopio Antemio ? 467 472
Olibrio Aniçio Olibrio ? 472
Gliçeio Flavio Gliçeio ? 473 474 Imperatô de Levante contemporaneo: Lion I o Grande (457-474)

patriçio Gundobado
Gliçeio o vegne deposto e o diventa vescovo de Salon-a e dapeu de Milan

Giulio Nepote Flavio Giulio Nepote ? 474 475 Imperatoï de Levante contemporanei: Lion I o Grande (457-474), Lion II (474) e Zenon Isaurico (474-491)

patriçio Oreste
Giulio Nepote o se asconde in to levante e o moeu in to 480. Sciben deposto o l'è consciderou o legittimo imperatô scin a-a morte.

Romolo Augustolo Romolo Momilio 459 475 476 Imperatô de Levante contemporaneo: Zenon Isaurico (474-491) con usurpaçion de Basilisco (475-476)

patriçio Oreste
Romolo Augustolo o vegne deposto e confinao in Campannia da Odoacre

Atri progèttiModìfica